• Eerlijke inschatting
  • Enkel ervaren verkeersstrafrechtadvocaten
  • Snelle werkwijze
  • Voordeligste tarief

Rijbewijs ingevorderd door snelheidsovertreding

Bij een snelheidsovertreding van > 50 km/u wordt het rijbewijs door de politie ingevorderd. Op grond van artikel 164 WVW is de politie daartoe verplicht. Het rijbewijs zal dan door de politie naar het CVOM worden doorgestuurd. De officier van justitie zal dan binnen 10 dagen nadat het rijbewijs is ingevorderd een beslissing moeten nemen wat er met het rijbewijs moet gebeuren. Er zijn twee mogelijkheden:

1. Inhouden rijbewijs voor enkele maanden

In de meeste gevallen zal de officier beslissen dat het rijbewijs voor langere tijd moet worden ingehouden. De minimale inhoudingsduur is 2 maanden en bij recidive of een forse snelheidsovertreding zal de officier het rijbewijs al snel voor 4 of 6 maanden inhouden.

2. Teruggave van het rijbewijs

Een enkele keer zal de officier van justitie het rijbewijs direct teruggeven, maar dat is eigenlijk alleen het geval wanneer de termijn van 10 dagen door de officier wordt overschreden. In bijna alle andere gevallen zal de officier het rijbewijs voor enige tijd afpakken.

Termijn rijbewijs ingevorderd bij snelheidsovertreding

Als het aan de officier van justitie ligt krijgt u bij een forse snelheidsovertreding (> 50 km/u) dus voorlopig niet terug. De officier hanteert hierbij sedert 1 maart 2022 de volgende termijnen voor de inhouding van het rijbewijs:

Gemeten snelheid periode rijbewijs kwijt
50 - 59 km/u 2 maanden
60 - 69 km/u 3 maanden
70 - 79 km/u 4 maanden
80 - 89 km/u 5 maanden
90 - 99 km/u 6 maanden 
> 100 km/u 7 maanden

Wanneer u binnen een periode van 2 jaren vaker bent aangehouden wegens een geregistreerde snelheidsovertreding (> 30 km/u), zult u voor iedere extra overtreding het rijbewijs 2 maanden langer kwijt raken.

Klaagschrift indienen bij ingevorderd rijbewijs wegens snelheidsovertreding

Indien het rijbewijs is ingevorderd wegens een forse snelheidsovertreding, zijn er nog altijd mogelijkheden om het rijbewijs sneller terug te krijgen. Zo kunt u door een gespecialiseerde advocaat een klaagschrift laten indienen bij de rechtbank. U kunt dat direct de dag nadat het rijbewijs is ingevorderd al doen. U hoeft dus niet eerst die 10 dagen af te wachten. Veelal is afwachten ook niet verstandig omdat de officier tegenwoordig bijna altijd besluit om het rijbewijs langere tijd in te houden. Het is echter niet altijd verstandig om een klaagschrift in te dienen. Bekijk vooraf goed wanneer een klaagschrift zinvol kan zijn.

> Meer informatie indienen klaagschrift / bezwaarschrift
> Overzicht kans van slagen klaagschrift per overtreding
> Wanneer heeft een klaarschrift zin bij invordering rijbewijs wegens forse snelheidsovertreding?

> Zie ook : rijbewijs ingevorderd bij forse snelheidsovertreding

Direct contact met een advocaat?
Meld gratis en vrijblijvend uw zaak aan.
Zaak aanmelden