• Eerlijke inschatting
  • Enkel ervaren verkeersstrafrechtadvocaten
  • Snelle werkwijze
  • Voordeligste tarief

Snelheidsmeting twee voertuigen tegelijk slechts onder strikte voorwaarden toegestaan

Geplaatst op: 29 augustus 2023

Heel vaak zien we dat de politie de snelheid van twee voertuigen tegelijk zegt gemeten te hebben en dan is toevallig alles precies hetzelfde. Dat kan natuurlijk niet. Een snelheidsmeting is in principe gericht op een voertuig en als de politie twee voertuigen tegelijk heeft gemeten, moeten de verbalisanten in het proces-verbaal duidelijk uitleggen hoe die beide metingen afzonderlijk zijn verlopen. Dit volgt ook uit een uitspraak van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, van 25 maart 2020, ECLI:NL:GHARL:2020:2540:

Lees meer >


Tussenafstand van 500 meter is onvoldoende om snelheid goed te meten

Geplaatst op: 03 december 2021

In menig proces-verbaal komen we tegen dat de verbalisanten verklaren dat ze met gelijkblijvende afstand gedurende een bepaald traject achter het andere voertuig aanreden met een tussenafstand van 500 meter of hoger. De gedachte is vaak dat als ze niet dichterbij komen, dit in ieder geval betekent dat het andere voertuig even snel of harder rijdt. Toch is dat met een grotere tussenafstand niet altijd even goed te zeggen, zeker niet als de achtervolgende verbalisanten ook nog eens opgehouden kunnen worden door overig verkeer.

Lees meer >


Zelfde proces-verbaal snelheidsmeting voor meerdere motorrijders niet toegestaan

Geplaatst op: 13 november 2021

De politie mag niet een proces-verbaal met betrekking tot een snelheidsmeting bij verschillende motorrijders gebruiken. In een recentelijke uitspraak van het Hof van Amsterdam speelde dit. In die zaak werden 3 van de in totaal 10 motorrijders gecontroleerd door een mobiele trajectmeting. De verdachten in die zaak reden 95 km/uur waar 60 km/uur was toegestaan.

Lees meer >


Snelheidsmeting via boordsnelheidsmeter en achteruitkijkspiegel onbetrouwbaar

Geplaatst op: 10 oktober 2020

In een uitspraak van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, 8 maart 2019, ECLI:NL:GHARL:2019:2112 gaat het om een snelheidsmeting met gebruik van de boordsnelheidsmeter. Dat is gewoon de snelheidsmeter in het politievoertuig. Het bijzondere aan deze zaak is dat de meting is gedaan met een politievoertuig dat voor het gemeten voertuig reed door in de achteruitkijkspiegel te kijken en de tussenafstand in te schatten. Het hof gaat met deze meetmethode echter niet akkoord en twijfelt aan de betrouwbaarheid hiervan.

Lees meer >


OM-zitting: Telefonisch horen CVOM bij snelheidsovertredingen en rijden onder invloed

Geplaatst op: 08 september 2020

Vanwege de coronamaatregelen heeft het CVOM per 1 juli 2020 het telefonisch horen ingevoerd in het kader van de OM-zittingen bij snelheidsovertredingen en rijden onder invloed.

Telefonisch horen

Wat houdt dat telefonisch horen nu feitelijk in. Eigenlijk is het heel simpel.
U ontvangt een brief van het CVOM waarin u wordt gevraagd om uw telefoonnummer door te geven. Dit moet u zo snel mogelijk na ontvangst van de brief doen, maar in ieder geval binnen de aangeven termijn. De officier van justitie belt  u dan op de in de brief aangegeven datum en tussen de aangegeven tijdstippen. De officier van justitie bespreekt de zaak met u. Ook bespreekt de officier van justitie uw persoonlijke omstandigheden. Aan het eind van het gesprek, vertelt de officier van justitie welke straf hij u wil opleggen. De officier van justitie noteert wat u zegt. Na het gesprek wordt een verslag gemaakt. Dat verslag wordt opgenomen in uw dossier.

Lees meer >


Direct contact met een advocaat?
Meld gratis en vrijblijvend uw zaak aan.
Zaak aanmelden