• Eerlijke inschatting
  • Enkel ervaren verkeersstrafrechtadvocaten
  • Snelle werkwijze
  • Voordeligste tarief

Boetes vanwege een valse of gestolen kentekenplaat

Heeft u een boete gekregen of bent u gedagvaard vanwege een valse kentekenplaat, dan moet u hiertegen altijd zelf in actie komen. U moet hiertegen zelf verweer voeren. Het is dus niet verstandig om niet te reageren.
In Nederland gaan we uit van de kentekenaansprakelijkheid. In beginsel is de kentekenhouder aansprakelijk. Ook als de bestuurder onbekend is.
Er is echter een belangrijke uitzondering vermeld in artikel 181 lid 2 sub b en lid 3 sub d WVW. Daarin is geregeld dat de kentekenaansprakelijkheid bij boetes (o.a. vanwege snelheidsovertredingen) niet geldt, indien de kentekenhouder niet heeft kunnen vaststellen wie de bestuurder was en hem daarvan redelijkerwijs geen verwijt kan worden gemaakt. Dat is onder meer aan de orde als een ander valselijk gebruik maakt van andermans kenteken.

Aantonen valse kentekenplaat

De moeilijkheid is echter om aan te tonen dat een ander vals gebruik maakt van iemand anders kentekentekenplaat. Politie en justitie zullen dit niet snel geloven en het is aan de kentekenhouder om dit aan te tonen. Er zijn wel wat mogelijkheden om dit aan te tonen;

  • een verklaring van getuigen die kunnen bevestigen dat de auto ten tijde van de overtreding ergens anders was
  • foto’s met gps en tijd- en datumvermelding waaruit zulks valt aan te tonenaangifte fraude of diefstal kentekenplaat

Doe altijd ook aangifte van diefstal, vermissing of fraude van de kentekenplaat en vraag een duplicaat kentekenplaat aan. Ook daarbij zou u later uw onschuld kunnen aantonen.

Valse kentekenplaten in omloop

Dat het kinderlijk eenvoudig is om valse kentekenplaten te laten maken, blijkt wel uit een het volgende filmpje op Youtube. Het gaat om een reportage van Nieuwsuur:
Zo stelen criminelen jouw kentekenplaat

Raakt u in een procedure verzeild waarbij anderen vermoedelijk een valse kentekenplaat hebben gebruikt, verwijs dan altijd naar dit filmpje. Vergelijk op de foto ook of de echtheidskenmerken van kentekenplaten te zien zijn.

Hulp nodig?

Heeft u hulp nodig bij het aanvechten van een boete voor een snelheidsovertreding waarbij een valse kentekenplaat is gebruikt? Onze advocaten zijn hierin gespecialiseerd? U contact contact met ons opnemen via het formulier op de website.

< Terug naar Meer informatie te hard rijden
Direct contact met een advocaat?
Meld gratis en vrijblijvend uw zaak aan.
Zaak aanmelden