• Eerlijke inschatting
  • Enkel ervaren verkeersstrafrechtadvocaten
  • Snelle werkwijze
  • Voordeligste tarief

Rijbewijs ingevorderd; wanneer terug?

Wanneer uw rijbewijs is ingevorderd, wilt u natuurlijk meteen weten waar u aan toe bent. Wanneer hebt u kans om het rijbewijs weer terug te krijgen? Een gespecialiseerde advocaat kan vaak op basis van de concrete omstandigheden van het geval een goede inschatting maken. Dit is afhankelijk van een groot aantal factoren.

Wanneer ingevorderd rijbewijs terug?

Om goed te kunnen bepalen wanneer u een ingevorderd rijbewijs weer terug kunt krijgen, zijn de volgende omstandigheden van belang:

  • De aard van de overtreding (snelheid, alcohol, drugs, gevaarlijk rijgedrag)
  • De ernst van de overtreding (hoogte snelheid, alcoholgehalte)
  • Eventuele recidive (eerdere overtredingen in de laatste 5 jaren)
  • Mededeling aan CBR gedaan?

Zo is het dat, wanneer het rijbewijs is ingevorderd wegens een eerste snelheidsovertreding, het rijbewijs vaak wel via een klaagschriftprocedure door een rechter eerder wordt teruggegeven. Ook wanneer het rijbewijs is ingevorderd wegens rijden onder invloed zijn er vaak nog goede mogelijkheden om het rijbewijs eerder terug te krijgen bij een alcoholgehalte tot 785 ug/l.

> Overzicht kans van slagen per overtreding

Wanneer rijbewijs terug via officier van justitie?

Het heeft geen zin om te wachten op de beslissing van de officier van justitie. De officier dient binnen 10 dagen nadat het rijbewijs is ingevorderd te bepalen op u het rijbewijs terug kunt krijgen, maar het beleid bij het CVOM is tegenwoordig om het rijbewijs NIET terug te geven. Grofweg gelden de volgende minimale inhoudingstermijnen:

Soort overtreding Rijbewijs terug na....
Snelheidsovertreding 2 - 6 maanden
Rijden onder invloed van alcohol
(beginnend bestuurder) tot 570 ug/l
4 - 6 maanden
Rijden onder invloed van alcohol
(normaal bestuurder) tot 785 ug/l
4 - 7 maanden
Rijden onder invloed van drugs na onderzoek CB

> Overzicht volledige inhoudingstermijnen bij ingevorderd rijbewijs

Klaagschrift om ingevorderd rijbewijs eerder terug te krijgen

Ons advies is daarom om niet de beslissing van de officier niet af te wachten, maar direct het heft in eigen handen te nemen door meteen al een klaagschrift in te dienen bij de rechtbank. U hoeft dus niet eerst 10 dagen af te wachten.

Met de hulp van een gespecialiseerde advocaat is het mogelijk om het rijbewijs binnen 14 dagen nadat het is ingevorderd al weer terug te krijgen. Wilt u ook weten of dat in uw situatie mogelijk is? Neem dan contact met ons op of meld uw zaak geheel vrijblijvend bij ons aan via het aanmeldingsformulier op de website.

Direct contact met een advocaat?
Meld gratis en vrijblijvend uw zaak aan.
Zaak aanmelden