• Eerlijke inschatting
  • Enkel ervaren verkeersstrafrechtadvocaten
  • Snelle werkwijze
  • Voordeligste tarief

Het CBR bij alcohol of drugs

Als u bent aangehouden wegens rijden onder invloed van alcohol of drugs kunt u ook nog eens met het CBR te maken krijgen. Pas hier goed voor op! In de meeste gevallen lopen er dus twee procedures: eentje tegen het Openbaar Ministerie (de strafzaak) en eentje tegen het CBR (bestuursrecht). In beide procedures moet u goed verweer voeren, waarbij het helaas zo is dat veel verweren in de strafzaak niet gevoerd kunnen worden in de zaak tegen het CBR. De procedures zijn wat dat betreft totaal verschillend van elkaar. Eigenlijk hebt u nog het meest te vrezen van het CBR.

Maatregelen CBR

Het CBR beschikt over een heel scala aan maatregelen die zij kunnen opleggen aan een bestuurder die gepakt is wegens rijden onder invloed van alcohol of drugs. Welke maatregel concreet wordt opgelegd, is afhankelijk van de precieze hoogte van het alcoholgehalte. Hieronder vindt u een overzicht van de verschillende maatregelen bij rijden onder invloed van alcohol of drugs.

Lichte Educatie Maatregel Alcohol en verkeer (LEMA)

De Lichte Educatieve Maatregel Alcohol en Verkeer (LEMA) is een tweedaagse cursus over de risico's van alcoholgebruik in het verkeer. De LEMA is bedoeld om bestuurders die onder invloed van alcohol hebben gereden via de cursus meer bewustzijn bij te brengen van de gevaren van rijden onder invloed van alcohol.

Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer (EMA)

De Educatieve Maatregel Alcohol en Verkeer ( EMA) is een driedaagse cursus over de risico's van alcoholgebruik in het verkeer. De EMA is bedoeld om bestuurders die onder invloed van alcohol hebben gereden via de cursus meer bewustzijn bij te brengen van de gevaren van rijden onder invloed van alcohol.

Onderzoek naar de rijgeschiktheid (alcohol)

Het onderzoek naar de rijgeschiktheid vanwege rijden onder invloed van alcohol is de zwaarste maatregel die door het CBR kan worden opgelegd. Het onderzoek naar de rijgeschiktheid wordt dan ook alleen opgelegd bij een fors alcoholgehalte of bij meerdere malen recidive. Het onderzoek naar de rijgeschiktheid wordt uitgevoerd door een psychiater in opdracht van het CBR. U ontvangt een oproeping voor een onderzoek bij een vaste psychiater van het CBR bij uw in de buurt. Het is belangrijk dat u daar op tijd verschijnt. Het CBR onderzoek naar de rijgeschiktheid omvat vier onderdelen: een bloedonderzoek, een lichamelijk onderzoek, een psychiatrisch onderzoek en een vraaggesprek. Het is erg belangrijk dat u zich goed voorbereid op het onderzoek. Bestel daarom de uitgebreide informatiebrochure "Onderzoek naar de rijgeschiktheid".

> Overzicht 'straffen' door CBR

Informatiebrochure ter voorbereiding op CBR onderzoek naar de rijgeschiktheid

Onderzoek naar de rijgeschiktheid (drugs)

Het onderzoek naar de rijgeschiktheid in verband met het bezit of rijden onder invloed van drogerende stoffen, oftewel drugs, is de zwaarste maatregel die door het CBR kan worden opgelegd. Bij drugs zijn er ook geen lichtere maatregelen die opgelegd kunnen worden, zoals bij alcohol de LEMA, EMA of het ASP. Het onderzoek naar de rijgeschiktheid wordt uitgevoerd door een psychiater in opdracht van het CBR. U ontvangt een oproeping voor een onderzoek bij een vaste psychiater van het CBR bij uw in de buurt. Het is belangrijk dat u daar op tijd verschijnt. Het CBR onderzoek naar de rijgeschiktheid omvat vier onderdelen: een urineonderzoek, een bloedonderzoek, een lichamelijk onderzoek, en een vraaggesprek. Het is erg belangrijk dat u zich goed voorbereid op het onderzoek. Bestel daarom de uitgebreide informatiebrochure "Onderzoek naar de rijgeschiktheid".

CBR-advocaat nodig? Binnen ons netwerk hebben wij ook een groot aantal gespecialiseerde CBR-advocaten.

Bezwaar en beroep

Bent u het niet eens met een door het CBR opgelegde maatregel, of wilt u weten wat de mogelijkheden zijn om onder de maatregel uit te komen, neem dan contact met ons op. Wij kunnen voor u de stukken opvragen bij het CBR en voor u bekijken of er mogelijkheden zijn om bezwaar of beroep in te stellen tegen de beslissing van het CBR. Zeker bij een onderzoek naar de rijgeschiktheid is het altijd verstandig om de zaak door een gespecialiseerde advocaat te laten bekijken. Dat kan u veel geld besparen.

> Meer informatie over het instellen van bezwaar of beroepWanneer heeft het indienen van een bezwaarschrift zin?

Eigen verklaringsprocedure

Heeft het CBR uw rijbewijs eenmaal ongeldig verklaard, en u wilt geen bezwaar of beroep instellen tegen deze beslissing, dan kunt u na een jaar (te rekenen vanaf de stopdatum) een eigen verklaring aanvragen bij het CBR om uw rijbewijs weer terug te vragen. U moet dan opnieuw gekeurd worden door een psychiater van het CBR. Voor deze keuring bij de psychiater in het kader van de eigen verklaringsprocedure hebben wij een speciale informatiebrochure geschreven waarmee u zich kunt voorbereiden op de keuring. U kunt de informatiebrochure bestellen via www.eigenverklaringsprocedurecbr.nl.

Samenloop strafzaak, CBR - onderzoek naar de rijgeschiktheid en recidiveregeling alcohol

Wanneer u voor de tweede keer bent aangehouden vanwege rijden onder invloed van alcohol, kunt u te maken krijgen  met maar liefst 3 verschillende procedures:

  1. Strafzaak
  2. CBR - onderzoek naar de rijgeschiktheid
  3. Recidiveregeling alcohol

Door de wirwar van procedures die op zich ieder afzonderlijk, los van elkaar, bestaan en jegens u hun uitwerking hebben, hebben de procedure toch ook gezamenlijk voor u tot gevolg dat u in alle drie de procedures voor lange tijd uw rijbewijs kwijt kunt raken en dat dit ook samen kan lopen. Voor de meeste advocaten zijn de procedures zodanig ingewikkeld geworden dat zij u niet goed meer kunnen bijstaan. Een doorsnee strafrechtadvocaat weet vaak niets van de CBR-procedure en de samenloop met de recidiveregeling alcohol en ze weten al zeker niet wat er voor nodig is om het rijbewijs zo lang mogelijk te behouden en/of zo snel mogelijk terug te krijgen. Bent u voor de tweede keer gepakt vanwege rijden onder invloed van alcohol, laat u dan bijstaan door een gespecialiseerde strafrecht- en CBR-advocaat. Meld de zaak bij ons aan en wij verwijzen u direct door naar zo'n specialist
Daarnaast hebben wij een zeer uitgebreide informatiebrochure ontwikkeld die eveneens ingaat om de samenloop van de verschillende procedures en de vraag hoe u daarbij het rijbewijs het snelst terug krijgt. 

> Meer informatie samenloop strafzaak, CBR onderzoek, en recidiveregeling alcohol
> Samenloop CBR onderzoek en strafzaak bij alcoholgehalte > 785 ug/l
> Samenloop CBR onderzoek en strafzaak bij alcoholgehalte > 570 ug/l bij beginnend bestuurder
> Samenloop bij recidive

Informatiebrochure 'na rijden onder invloed bestellen?

Direct contact met een advocaat?
Meld gratis en vrijblijvend uw zaak aan.
Zaak aanmelden