• Eerlijke inschatting
  • Enkel ervaren verkeersstrafrechtadvocaten
  • Snelle werkwijze
  • Voordeligste tarief

Straffen CBR bij eerste keer rijden onder invloed alcohol

Wanneer u bent gepakt wegens rijden onder invloed van alcohol, krijgt u niet alleen te maken met het strafrecht, maar ook het CBR. Ook het CBR zal aan u een maatregel opleggen, die door cliënten vaak als straf wordt gezien. Welke 'straf' door het CBR wordt opgelegd, is in beginsel afhankelijk van het alcoholgehalte.

Straffen CBR bij alcohol

Het CBR beschikt over een aantal straffen (maatregelen) die zij kunnen opleggen aan een bestuurder die gepakt is wegens rijden onder invloed van alcohol of drugs. Welke maatregel concreet wordt opgelegd, is afhankelijk van de precieze hoogte van het alcoholgehalte. Hieronder vindt u een overzicht van de verschillende maatregelen bij rijden onder invloed van alcohol. 

AAG (ademalcoholgehalte) BAG (Bloedalcoholgehalte) Straf / maatregel bij beginnend bestuurder Straf / maatregel bij normaal bestuurder
220 – 350 µg/l 0,5 – 0,8 ‰  LEMA  ****
350 – 435 µg/l 0,8 – 1,0 ‰  EMA  LEMA
435 – 570 µg/l 1,0 – 1,3 ‰  EMA  EMA
570 - 785 µg/l 1,3 – 1,8 ‰ Onderzoek naar de rijgeschiktheid + schorsing geldigheid rijbewijs  EMA
> 785 µg/l > 1,8 ‰ Onderzoek naar de rijgeschiktheid + schorsing geldigheid rijbewijs Onderzoek naar de rijgeschiktheid + schorsing geldigheid rijbewijs

Pas op voor onderzoek naar de rijgeschiktheid

Wanneer door het CBR een LEMA- of EMA-cursus wordt opgelegd, is dat vervelend, maar de gevolgen zijn beperkt. Naast de hoge kosten en de 2/3 vrije dagen die u moet opnemen om naar de cursus te volgen, heeft u hiervan niet echt hinder. Anders is het wanneer het CBR een onderzoek naar de rijgeschiktheid oplegt en tevens de geldigheid van het rijbewijs opschort.
U mag dit onderzoek naar de rijgeschiktheid niet onderschatten. Ook mensen die geen alcoholprobleem hebben worden door de psychiater aangemerkt als alcoholmisbruiker, zelfs als ze de eerste keer zijn gepakt wegens rijden onder invloed van alcohol en verder nauwelijks alcohol drinken. Dit heeft te maken met de vele strikvragen en valkuilen in het CBR onderzoek naar de rijgeschiktheid. Als u snel uw rijbewijs terug wilt, is het erg belangrijk dat u zich goed voorbereid op het onderzoek naar de rijgeschiktheid. Bestel daarom de uitgebreide informatiebrochure "Onderzoek naar de rijgeschiktheid".

Advocaat nodig bij CBR-procedure?

Indien het CBR aan u een straf heeft opgelegd, kan de advocaat de oplegging van deze straf aanvechten door binnen 6 weken een bezwaarschrift in te dienen tegen de beslissing van het CBR. Of bezwaar zinvol is, is afhankelijk van de omstandigheden van het geval. Een bezwaarschrift kan worden ingediend indien 

Een advocaat kan een pro forma bezwaarschrift indienen om het dossier op te vragen bij het CBR. Vervolgens kan de advocaat voor u nagaan of er mogelijkheden zijn om de bezwaarschriftprocedure met succes door te zetten.
Mochten er geen mogelijkheden zijn om bezwaar te maken, dan hebt u in ieder geval een advocaat nodig als het CBR een onderzoek naar de rijgeschiktheid heeft opgelegd. Zonder gedegen voorbereiding, loopt u het risico dat u het rijbewijs voor meer dan een jaar kwijt zult raken.

> Meer informatie advocaat nodig bij straf CBR
> Meer informatie samenloop CBR en strafzaak bij alcoholgehalte

Direct contact met een advocaat?
Meld gratis en vrijblijvend uw zaak aan.
Zaak aanmelden