• Eerlijke inschatting
  • Enkel ervaren verkeersstrafrechtadvocaten
  • Snelle werkwijze
  • Voordeligste tarief

Straffen rijden onder invloed van drugs

De straffen voor rijden onder invloed van drugs zijn niet mals. Vaak wordt u ook dubbel 'bestraft'. Als u gepakt bent met rijden onder invloed van drugs moet u rekening houden met

  • een straf die u van de rechter krijgt opgelegd
  • een onderzoek naar de rijgeschiktheid dat u door het CBR opgelegd krijgt
  • alsook een schorsing van de geldigheid van het rijbewijs totdat u het onderzoek hebt gehad
  • het serieuze risico van ongeldigverklaring van het rijbewijs wanneer de psychiater tot drugsmisbruik komt

Straffen voor rijden onder invloed van drugs

Er bestaan geen echte richtlijnen voor de straffen die worden opgelegd bij rijden onder invloed van drugs. Het OM hanteert een beleidskader, maar rechters hebben zelf geen richtlijnen die in de praktijk worden gehanteerd. In het algemeen zal de hoogte van de straf met name afhankelijk zijn van de mate waarin de drugs de rijvaardigheid nadelig heeft beïnvloed. Was de verdachte sterk onder invloed, dan zal er uiteraard ook een hogere straf worden opgelegd, hetgeen inhoud een langdurige ontzegging van de rijbevoegdheid en een werkstraf. In het algemeen moet u rekening houden met een geldboete van € 1.000,00 en een ontzegging van de rijbevoegdheid van maar liefst 9 maanden!

> Richtlijn OM straffen rijden onder invloed van drugs
> Straffen bij rijden onder invloed van wiet

Overzicht straffen bij rijden onder invloed van drugs

'Straffen' van het CBR bij rijden onder invloed van drugs

Naast de strafrechtelijke vervolging krijgt een verdachte van rijden onder invloed van drugs ook te maken met het CBR, die een onderzoek naar de rijgeschiktheid vanwege drugs oplegt, maar ook de geldigheid van het rijbewijs zal schorsen totdat het onderzoek met goed gevolg is doorlopen, dus zonder dat de psychiater tot diagnose drugsmisbruik komt. Het gaat dus om een ingrijpende maatregel. Onderschat dit onderzoek ook zeker niet; maar liefst 80% komt niet door het onderzoek heen! Alleen met een gedegen voorbereiding via onze informatiebrochure en eventueel een persoonlijk gesprek met de advocaat kunt u door het onderzoek komen. Zie hieronder voor meer informatie.

Ook onderzoek CBR bij enkel bezit drugs

Ook wanneer u niet onder invloed van drugs was, maar enkel een gebruikershoeveelheid drugs bij u had, zal het CBR een onderzoek naar de rijgeschiktheid opleggen en de geldigheid van het rijbewijs schorsen. Het daadwerkelijk gebruik van de drugs en het rijden onder invloed hoeft dus niet altijd vast komen te staan. Wilt u weten of u nog onder dit vervelend onderzoek uit kunt komen en wat de mogelijkheden  zijn om het rijbewijs weer snel terug te krijgen, neem dan even contact op met een van onze verkeersrechtspecialisten of meld de zaak gratis en vrijblijvend aan op de website.

Voorbereiden CBR-onderzoek drugs

Krijgt u te maken met het CBR, bestel dan in ieder geval de informatiebrochure 'drugs' om u zo goed mogelijk voor te bereiden op het onderzoek bij de psychiater. Het onderzoek bij de psychiater zit namelijk vol met strikvragen en valkuilen, waardoor u al heel snel en volkomen ten onrechte als drugsmisbruiker wordt aangemerkt. Uit onderzoek in 2016 is gebleken dat zonder goede voorbereiding maar liefst 80% niet door het onderzoek komt. Uw rijbewijs wordt dan voor een jaar ongeldig verklaard. Voorkomen is in die zin beter dan genezen.

Meer informatie informatiebrochure CBR - onderzoek naar de rijgeschiktheid vanwege drugs

Direct contact met een advocaat?
Meld gratis en vrijblijvend uw zaak aan.
Zaak aanmelden