• Eerlijke inschatting
  • Enkel ervaren verkeersstrafrechtadvocaten
  • Snelle werkwijze
  • Voordeligste tarief

Rijbewijs 9 maanden ingevorderd

Wanneer uw rijbewijs voor 9 maanden is ingevorderd, is dat altijd wegens rijden onder invloed. Voor snelheidsovertreding met meer dan 50 km/u gelden doorgaans kortere termijnen dat het rijbewijs wordt ingevorderd. Is het rijbewijs voor 9 maanden ingevorderd, dan betekent dit dat het alcoholgehalte redelijk hoog was of dat u hebt geweigerd om mee te werken aan het alcoholonderzoek. Officieren van justitie zullen niet snel meewerken aan een eerdere teruggave van het rijbewijs. Daarnaast krijgt u meestal ook te maken met het CBR, dat ook de eerste keer direct een onderzoek naar de rijgeschiktheid oplegt. Alleen bij een weigering medewerking alcoholonderzoek kan het nog zin hebben om een klaagschrift in te dienen. Wij leggen u uit wat de mogelijkheden zijn om uw rijbewijs eerder terug te krijgen, hoe dat werkt en binnen welke termijn dat lukt.

Brief: rijbewijs 9 maanden ingevorderd

Binnen 10 dagen na de snelheidsovertreding ontvangt u een brief van de officier van justitie over de duur van de inhoudingstermijn. Waarschijnlijk hebt u die brief al ontvangen, nu u dit artikel leest, maar mocht dat niet het geval zijn, dan kunt u alvast rekening houden met dat uw rijbewijs voor minimaal een termijn van 9 maanden wordt ingevorderd (lees: ingehouden). Tegenwoordig vindt er door de officier nauwelijks nog een beoordeling plaats en men kijkt ook niet echt naar uw persoonlijke omstandigheden. Er gelden gewoon vaste termijnen dat het rijbewijs wordt ingevorderd.

CBR bij 9 maanden rijbewijs ingevorderd

Wanneer uw rijbewijs voor 9 maanden is ingevorderd, krijgt u vaak ook te maken met het CBR. U krijgt direct, dus ook de eerste keer, al een onderzoek naar de rijgeschiktheid en ook wordt direct de geldigheid van het rijbewijs geschorst. Dit laatste betekent dat het geen zin heeft om een klaagschrift in te dienen. De beslissing van het CBR overruled een eventuele beslissing tot teruggave van de rechter. Het is eerst van belang om het rijbewijs terug te krijgen via het CBR, voordat het zin heeft om het rijbewijs via het strafrecht terug te halen. Een van onze gespecialiseerde CBR-advocaten kan u hier verder mee helpen. 

Alleen bij een weigering medewerking aan de ademanalyse krijgt u geen onderzoek, maar slechts een EMA-cursus. Als u meewerkt met die cursus komt het CBR in principe niet aan uw rijbewijs.

Klaagschrift

Wanneer het rijbewijs voor 9 maanden is ingevorderd, adviseren wij u daarom bijna nooit om een klaagschrift in te dienen. In de meeste gevallen is dit zonde van uw geld omdat na een eventuele teruggave door de rechter het rijbewijs dan toch direct wordt doorgestuurd naar het CBR. 

Alleen wanneer u 2 maanden na de aanhouding nog geen bericht hebt gehad van het CBR, valt het te overwegen om toch een klaagschrift in te dienen. U kunt dan geluk hebben gehad dat er geen melding is gedaan bij het CBR. Daarnaast kunt u nog via een klaagschrift het rijbewijs eerder terugkrijgen wanneer het rijbewijs enkel was ingevorderd wegens een weigering medewerking aan de ademanalyse. Het is wel van belang dat dit goed wordt voorbereid en een uitgebreid klaagschrift wordt ingediend om de kans op teruggave zo groot mogelijk te laten zijn. Onze gespecialiseerde advocaten kunnen u hierbij helpen.

Direct contact met een advocaat?
Meld gratis en vrijblijvend uw zaak aan.
Zaak aanmelden