• Eerlijke inschatting
  • Enkel ervaren verkeersstrafrechtadvocaten
  • Snelle werkwijze
  • Voordeligste tarief

Mogelijkheden ingevorderde rijbewijs terug te krijgen

Wanneer uw rijbewijs is ingevorderd, wilt u dit natuurlijk zo snel mogelijk terug. Onze advocaten kunnen u daarbij helpen. Het is wel echter wel belangrijk dat u ook goed weet wat u precies kunt doen om het rijbewijs terug te krijgen en in welke gevallen dit een goede kans van slagen heeft. Wij zullen u uitleggen wat er allemaal mogelijk is en aan de hand van een stappenplan u wegwijs maken in de juridische jungle van de mogelijkheden om het ingevorderde rijbewijs weer in uw bezit te krijgen. Tegenwoordig kan dit namelijk nog behoorlijk ingewikkeld zijn door de samenloop met de CBR-procedure en de recidiveregeling alcohol.

10 dagen termijn nadat rijbewijs is ingevorderd; niet afwachten

De politie heeft u vast verteld dat u binnen 10 dagen bericht krijgt van de officier van justitie wat er met uw ingevorderde rijbewijs gaat gebeuren. Dat is op zich juist. Artikel 164 lid 6 WVW bepaalt inderdaad dat de officier binnen 10 dagen nadat het rijbewijs is ingevorderd een beslissing moet nemen wat er met uw rijbewijs gaat gebeuren. Tegenwoordig volgt de officier van justitie gewoon hun eigen richtlijnen op basis waarvan uw rijbewijs ALTIJD langer zal worden ingehouden. Hoeveel langer, kunt u zelf zien in de tabel over de inhoudingstermijnen.

ADVIES: 
Ons advies is om NIET die 10 dagen af te wachten. Het komt slechts zelden voor dat de officier te laat (dus buiten deze termijn) de beslissing neemt. Als de officier al te laat een beslissing neemt, komt dat meestal doordat de politie het proces-verbaal te laat doorstuurt naar het CVOM waardoor de officier niet tijdig een beslissing kon nemen. U kunt dus al direct nadat uw rijbewijs is ingevorderd een klaagschrift indienen bij de rechtbank.

NIET: Brief sturen aan de officier van justitie

Ook het versturen van een brief aan de officier van justitie heeft nauwelijks zin. Als de officier die al leest, houden ze bijna nooit rekening met uw persoonlijke omstandigheden, maar zullen zij gewoon hun eigen richtlijnen volgen. Wel heeft het zin om een klaagschrift in te dienen bij de rechtbank en dat klaagschrift gelijk in kopie, met een begeleidende brief te sturen naar de officier van justitie. Door de druk die vanuit het klaagschrift gaat, zal de officier eerder geneigd zijn om het ingevorderde rijbewijs direct aan u terug te geven. Doet de officier dat toch niet, dan loopt er tenminste al een procedure bij de rechtbank voor de teruggave van het rijbewijs.

WEL: Klaagschrift + brief aan officier van justitie

Wel adviseren wij u om een klaagschrift in te dienen bij de rechtbank, al dan niet gevolgd door een brief aan de officier van justitie met een kopie van dat klaagschrift. Er gelden echter wel wat voorwaarden.

Niet in alle gevallen heeft het indienen van een klaagschrift zin. Dit is afhankelijk van een aantal factoren. Op basis van onze ervaring hebben wij voor verschillende situaties een inschatting kunnen maken van de kans van slagen om via een klaagschrift eerder het rijbewijs terug te krijgen. 

Wilt u een concreet advies voor de mogelijkheden in uw situatie? U kunt uw zaak kosteloos en vrijblijvend aanmelden via het aanmeldformulier op onze website. Wij brengen u dan in contact met een van onze advocaten voor een eerste intakegesprek en persoonlijk advies. 

Ook uw rijbewijs snel en voordelig terug met behulp van een gespecialiseerde advocaat?

Direct contact met een advocaat?
Meld gratis en vrijblijvend uw zaak aan.
Zaak aanmelden