• Eerlijke inschatting
  • Enkel ervaren verkeersstrafrechtadvocaten
  • Snelle werkwijze
  • Voordeligste tarief

Rijbewijs ingevorderd bij alcohol

Wanneer het rijbewijs is ingevorderd, kan dit grote gevolgen hebben voor een betrokkene. Het rijbewijs kan worden ingevorderd wegens te hard rijden (> 50 km/u) of wegens rijden onder invloed van alcohol. Wij zullen in dit artikel uitleggen wanneer het rijbewijs kan worden ingevorderd bij rijden onder invloed van alcohol en wat u kunt doen om het ingevorderde rijbewijs snel weer terug te krijgen.

Wanneer rijbewijs ingevorderd

Bij rijden onder invloed van alcohol zal het rijbewijs worden ingevorderd vanaf een ademalcoholgehalte 570  µg/l oftewel een bloedalcoholgehalte van 1,3 ‰.. Voor beginnend bestuurders (die minder dan < 5 jaar hun rijbewijs hebben) gelden lagere alcoholgrenzen voor de invordering van het rijbewijs: vanaf een ademalcoholgehalte 350  µg/l oftewel een bloedalcoholgehalte van 0,8 ‰.

In tabel ziet dit er als volgt uit:

INVORDERING BIJ..... Alcoholgehalte in de adem (µgl) Alcoholgehalte in het bloed in pro mille (‰)
NORMAAL BESTUURDERS (rijbewijs langer dan 5 jaar in het bezit) > 570 µgl > 1,3 ‰
BEGINNEND BESTUURDER (rijbewijs korter dan 5 jaar in het bezit) > 350 µgl > 0,8 ‰

> Meer informatie rijbewijs ingevorderd na rijden onder invloed

Terugkrijgen ingevorderd rijbewijs

Wanneer u het ingevorderde rijbewijs weer terug wilt krijgen, is het verstandig om zo snel mogelijk een klaagschrift in te dienen bij de rechtbank. Zeker wanneer het gaat om een eerste keer en u uw rijbewijs nodig hebt voor uw werk of anders belangrijke (sociale) verplichtingen, heeft u een goede kans om het ingevorderde rijbewijs van de rechtbank weer terug te krijgen. Het is wel belangrijk dat u de juiste verweren voert in het klaagschrift en dat de noodzaak om uw rijbewijs weer terug te krijgen in voldoende mate wordt verwoord en onderbouwd. Bij voorkeur dient u het klaagschrift te laten opstellen door een gespecialiseerde advocaat.

Pas op voor het CBR

Bij rijden onder invloed van alcohol kan het rijbewijs niet alleen worden ingevorderd via het strafrecht, maar u kunt het rijbewijs ook via het CBR kwijtraken. Het CBR kan aan u een maatregel opleggen en de geldigheid van het rijbewijs schorsen, dan wel het rijbewijs ongeldig verklaren. Zeker bij een ademalcoholgehalte van meer dan 570 µgl moet u ook rekening houden met een beslissing van het CBR. De CBR-procedure verschilt ook wezenlijk van de strafzaak, evenals de gevolgen; u loopt zo het risico om uw rijbewijs voor meer dan een jaar te verliezen. Het is daarom belangrijk dat u een advocaat krijgt die gespecialiseerd is in beide procedures zodat hij voor u de juiste strategie kan bepalen, en in beide procedures de beste verweren kan voeren.

> Meer informatie over de CBR maatregelen

Direct contact met een advocaat?
Meld gratis en vrijblijvend uw zaak aan.
Zaak aanmelden