• Eerlijke inschatting
  • Enkel ervaren verkeersstrafrechtadvocaten
  • Snelle werkwijze
  • Voordeligste tarief

Enkelvoudig gebruik drugs

Bij rijden onder invloed van drugs wordt er onderscheid gemaakt tussen grenswaarden voor enkelvoudig en meervoudig (oftewel gecombineerd) gebruik van drugs en/of alcohol. Indien de bestuurder van een voertuig één drug heeft gebruikt (enkelvoudig gebruik), is hij strafbaar indien zijn drugsgebruik boven de voor die drug bepaalde gedragsgerelateerde grenswaarde uitkomt en indien die bestuurder onder invloed is van een combinatie van drugs of van een of meer drugs en alcohol (meervoudig gebruik), is hij strafbaar indien zijn drugsgebruik of zijn drugs- en alcoholgebruik, boven de voor ieder van de stoffen vastgestelde nul limiet of analytische grenswaarde uitstijgt.
Voor enkelvoudig gebruik van alcohol gelden de grenswaarden uit artikel 8, tweede en derde lid, van de Wegenverkeerswet 1994. Voor enkelvoudig gebruik van drugs en voor combinaties van drugs of combinaties van drugs met alcohol gelden de grenswaarden uit het Besluit alcohol, drugs en geneesmiddelen in het verkeer.

De grenswaarden voor enkelvoudig gebruik zijn gedragsgerelateerd. Deze grenswaarden leggen een relatie tussen de concentratie van de gebruikte drug en het effect daarvan op de rijvaardigheid van de bestuurder. Omdat deze relatie is vastgelegd in de toelichting bij het Besluit, wordt er in deze rapportage geen toelichting op gegeven op de effecten van de aanwezige stoffen.

Grenswaarden enkelvoudig gebruik drugs

De grenswaarden bij enkelvoudig gebruik van drugs zijn wettelijk vastgelegd:

Soort drugs Grenswaarde rijden onder invloed van drugs (enkelvoudig gebruik)
Amfetamine, methamfetamine, cocaïne, MDMA, MDEA en MDA 50 microgram per liter bloed
(= 0,05 milligram)
Cannabis 3,0 microgram tetrahydrocannabinol per liter bloed (= 0,003 milligram per liter)
Heroïne en morfine 20 microgram morfine per liter bloed
GHB, gamma butyrolacton of 1,4-butaandiol 10 milligram GHB per liter bloed.

Straffen bij enkelvoudig gebruik

Het OM hanteren de volgende straffen voor rijden onder invloed van drugs, enkelvoudig gebruik:

First offender 1erecidive* Meervoudige recidive = dagvaarden*
Enkelvoudig gebruik van drugs of medicijnen in de AUTO €  850,00 + 6 mnd OBM ov €  950,00 + 8 mnd OBM ov €  950 + 8 mnd OBM ov
Enkelvoudig gebruik van drugs of medicijnen op SCOOTER / BROMFIETS € 325,00 + 6 mnd OBM ov € 325,00 + 7 mnd OBM ov € 325,00 + 7 mnd OBM ov

> Meer informatie straffen bij rijden onder invloed van drugs

Direct contact met een advocaat?
Meld gratis en vrijblijvend uw zaak aan.
Zaak aanmelden