• Eerlijke inschatting
  • Enkel ervaren verkeersstrafrechtadvocaten
  • Snelle werkwijze
  • Voordeligste tarief

Dagvaarding politierechter bij rijden onder invloed van alcohol

In de meeste gevallen worden verdachten van rijden onder invloed van alcohol opgeroepen voor een OM-zitting. Alleen in de zwaardere gevallen met een hoog alcoholgehalte of wanneer er sprake is van een tweede aanhouding (recidive) binnen 5 jaren zal de officier van justitie de verdachte dagvaarden om te verschijnen bij de politierechter. Waar de duur van de ontzegging van de rijbevoegdheid bij de OM-zitting beperkt is tot maximaal 6 maanden, geldt dit niet voor zittingen bij de politierechter. De politierechter kan daarom hogere straffen opleggen voor rijden onder invloed van alcohol.

Dagvaarding politierechter

Een dagvaarding is een oproeping van de verdachte om op een zitting te verschijnen. De dagvaarding voor de politierechter houdt dus in dat de verdachte op het op de dagvaarding vermelde datum en tijdstip dient te verschijnen ter terechtzitting van de politierechter. Hoewel de aanwezigheid van de verdachte niet verplicht is, is het altijd wel verstandig om naar een zitting bij de politierechter te gaan zodat u verweer kunt voeren tegen de beschuldiging en/of de politierechter kunt informeren over uw persoonlijke belangen waar de rechter dan rekening mee kan houden bij het opleggen van de straf.

Rijden onder invloed is misdrijf

Rijden onder invloed is een misdrijf. Dat is de reden waarom dit soort zaken worden behandeld door de politierechter en niet door de kantonrechter, die de minder ernstige feiten behandeld zoals te hard rijden. Voor rijden onder invloed zult u altijd worden gedagvaard om bij de politierechter te verschijnen.

Bijstand advocaat

Alleen wanneer u het rijbewijs dringend nodig hebt voor het werk of andere belangrijke sociale verplichtingen adviseren wij u om u tijdens de zitting bij de politierechter te laten bijstaan door een advocaat die gespecialiseerd is in de behandeling van strafzaken betreffende het rijden onder invloed van alcohol. Gaat het u alleen om de hoogte van de geldboete, dan is rechtsbijstand niet nodig, tenzij u in ieder geval wenst dat een advocaat voor u nagaat of het alcoholonderzoek volgens voorschrift is verlopen.

Aanmelden nieuwe zaak

Direct contact met een advocaat?
Meld gratis en vrijblijvend uw zaak aan.
Zaak aanmelden