• Eerlijke inschatting
  • Enkel ervaren verkeersstrafrechtadvocaten
  • Snelle werkwijze
  • Voordeligste tarief

Snelheidscontrole via lasergun

Een lasergun is een meetinstrument voor het meten van de snelheid van voertuigen, waarbij gebruik gemaakt wordt van door het voertuig gereflecteerd laserlicht.

Eisen proces-verbaal bij lasergun

Juridisch gezien is er geen bezwaar tegen het verbaliseren op kenteken bij gebruik van de lasergun. Omdat echter bij het gebruik van de lasergun meestal geen fotografische- of videoregistratie van de gedraging of overtreding plaatsvindt, moet in beginsel tot staandehouding worden overgegaan (Hof Leeuwarden 30 mei 2001, ECLI:NL:GHLEE:2001:ZJ0155), maar dit is niet verplicht (Gerechtshof Leeuwarden, 4 februari 2004, ECLI:NL:GHLEE:2004:AO5435).

Als bij het gebruik van de lasergun toch tot het verbaliseren op kenteken wordt overgegaan zonder fotografische of videoregistratie, moet dit in het proces-verbaal of de beschikking worden gemotiveerd.

In het proces-verbaal wordt naast de maximumsnelheid, de gemeten snelheid en de werkelijke (gecorrigeerde) snelheid vermeld op welke afstand het voertuig werd gemeten.

Werking snelheidsmeting lasergun

Een lasergun werkt op basis van licht en reflectie. De werking is vrij eenvoudig.
De lasergun zendt constant lichtpulsen uit die dan weer worden weerkaatst door de auto of een ander motorrijtuig.
Dit gebeurt met de snelheid van het licht (299.792.458 meter/seconde) en omdat die snelheid bekend is, kan de lasergun precies berekenen hoe ver een auto verwijderd is en hoe snel die rijdt.

Minimumafstand en maximumafstand lasergun

De minimumafstand waarop een lasergun kan meten is 15 meter. De maximumafstand waarop gemeten mag worden is afhankelijk van het merk en type van de lasergun:

  • LTI TruSpeed: max 1000 meter
  • LTI Ultralyte: max 900 meter
  • Jenoptik LaserPatrol: max 400 meter
Direct contact met een advocaat?
Meld gratis en vrijblijvend uw zaak aan.
Zaak aanmelden