• Eerlijke inschatting
  • Enkel ervaren verkeersstrafrechtadvocaten
  • Snelle werkwijze
  • Voordeligste tarief

Rijden onder invloed van XTC

Amfetamine en verwante stoffen als MDMA ("XTC", "adam"), N-ethyl MDA (MDEA, "eve") en MDA hebben een sterk centraal stimulerend effect, waardoor lichamelijke en geestelijke functies worden geactiveerd. Lichamelijke effecten zijn onder andere stijging van de bloeddruk en toename van de lichaamstemperatuur. Psychische effecten zijn onder andere emotionele ontremming, toename van zelfvertrouwen (zelfoverschatting) en het verdwijnen van barrières in de communicatie. MDA kan in het lichaam worden gevormd uit MDMA.
Het gebruik van amfetamineachtige stoffen kan de rijvaardigheid nadelig beïnvloeden door onder andere vermindering van oplettendheid en van onjuiste risico-inschatting. De mate, waarin de rijvaardigheid nadelig beïnvloed is, is afhankelijk van de mate van gewenning aan amfetamineachtige stoffen. Werkzame concentraties van amfetamine in bloed liggen bij niet-gewende gebruikers doorgaans tussen ongeveer 0,03 en 0,15 mg/l en van MDMA in bloed doorgaans tussen ongeveer 0,1 en 0,4 mg/l en die van MDA liggen lager dan 0,5 mg/l.

Grenswaarden rijden onder invloed van XTC

In artikel 3 van het Besluit alcohol, drugs en geneesmiddelen in het verkeer is vastgelegd vanaf welke grenswaarden er sprake is van een strafbaar rijden onder invloed van XTC:

Grenswaarde rijden onder invloed van XTC Grenswaarde bij combinatie XTC met andere drugs,
alcohol, of geneesmiddel
Amfetamine, methamfetamine, cocaïne, MDMA, MDEA en MDA 50 microgram per liter bloed 25 microgram of 50 microgram bij gebruik combinatie amfetamine-achtige stoffen

> Meer informatie rijden onder invloed van drugs

Werkingsduur en aantoonbaarheid  XTC

Bij Mdma of een XTC-pil verschilt de werkingsduur per persoon. Het duurt minimaal 16 uur duurt voordat de bloedspiegel weer onder de maximale waarde zit. In een extreem geval kan het zelfs 40 uur duren. Een XTC-pil is gemiddeld 100 mg en wanneer u die slikt hebt u ongeveer 200 microgram MDMA per liter in uw bloed. Dit is vier keer meer dan is toegestaan bij een bestuurder.
Bij gebruik van meerdere XTC-pillen, is de aantoonbaarheid van XTC in het bloed uiteraard nog langer. Het kan dan wel 19 tot 58 uur na gebruik nog via een bloedonderzoek zijn vast te stellen.

Direct contact met een advocaat?
Meld gratis en vrijblijvend uw zaak aan.
Zaak aanmelden