• Eerlijke inschatting
  • Enkel ervaren verkeersstrafrechtadvocaten
  • Snelle werkwijze
  • Voordeligste tarief

Rijden onder invloed op de brommer

Voor rijden onder invloed op de brommer gelden anders straffen dan voor rijden onder invloed met een ander motorrijtuig. Dit heeft ermee te maken dat de gevolgen bij een aanrijding door een brommer over het algemeen kleiner zijn vanwege de lagere snelheid en het beperkte gewicht.

Invordering rijbewijs bij rijden onder invloed op de brommer

Ondanks de lagere straffen die gelden voor rijden onder invloed op de brommer zien we toch dat ook hier het rijbewijs wordt ingevorderd bij > 570 µg/l voor normaal bestuurders en > 350 µg/l voor beginnend bestuurders. Een beginnend bestuurder is iemand die nog geen 5 jaren zijn rijbewijs heeft.

> Meer informatie invordering rijbewijs

Inhouding rijbewijs bij rijden onder invloed op de brommer

Vervolgens zien we dat de officier van justitie bij rijden onder invloed op de brommer vaak ook direct besluit tot inhouding van het rijbewijs voor enkele maanden, terwijl dit niet is toegestaan op grond van de LOVS Oriëntatiepunten van de rechtbanken. In de wet staat namelijk dat het rijbewijs niet langer ingehouden mag worden dan dat via een ontzegging van de rijbevoegdheid mag worden opgelegd. Bij een alcoholgehalte tot 870 µg/l is een onvoorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid niet mogelijk. De officier van justitie mag dan ook eigenlijk het rijbewijs niet inhouden.

Omdat dit toch vaak gebeurt, hebben wij hierover inmiddels geklaagd bij de Nationale Ombudsman.

CBR-procedure; rijden onder invloed op brommer

Wanneer u gepakt bent wegens rijden onder invloed op de brommer krijgt u vaak ook te maken met het CBR. Het CBR zal een maatregel aan u opleggen. Welke maatregel dat is, is afhankelijk van de hoogte van het alcoholgehalte. Tot 785 µg/l voor normaal bestuurders en tot 570 µg/l zal dat een EMA (driedaagse cursus over alcohol) zijn. Daarboven krijgt u te maken met een onderzoek naar de rijgeschiktheid, waarbij ook direct de geldigheid van uw rijbewijs wordt geschorst. Dat laatste is echt heel vervelend; dit betekent dat u het rijbewijs niet terugkrijgt totdat u het onderzoek bij de psychiater hebt doorlopen. Dit kan goed 4 – 6 maanden duren.

Rijbewijs terug na rijden onder invloed op de brommer

Heeft u uw rijbewijs dringend nodig voor uw werk of voor andere belangrijke sociale verplichtingen, dan kan een gespecialiseerde advocaat uw rijbewijs snel voor u terugkrijgen. Vaak lukt dit al binnen 2 – 3 weken, mits het alcoholgehalte minder was dan 785 µg/l bij normaal bestuurders en minder dan 570 µg/l bij beginnend bestuurders.

Achtereenvolgens moeten de volgende stappen door de advocaat worden genomen:

  1. klaagschrift indienen bij de rechtbank
  2. brief aan de officier van justitie sturen met kopie klaagschrift erbij
  3. proces-verbaal politie opvragen
  4. telefonisch en per mail druk uitoefenen op CVOM voor spoedige teruggave
Direct contact met een advocaat?
Meld gratis en vrijblijvend uw zaak aan.
Zaak aanmelden