• Eerlijke inschatting
  • Enkel ervaren verkeersstrafrechtadvocaten
  • Snelle werkwijze
  • Voordeligste tarief

Doorrijden na aanrijding

Het doorrijden na een aanrijding is strafbaar gesteld in artikel 7 WVW (verlaten plaats ongeval). Er zijn twee varianten:

  1. doorrijden na een aanrijding waarbij een ander is gedood, letsel is toegebracht, of schade heeft opgelegd
  2. doorrijden na een aanrijding waarbij een ander in hulpeloze toestand is achtergelaten.

Wetenschap of redelijk vermoeden van aanrijden

Strafbaar is iemand pas wanneer die weet of redelijkerwijs had kunnen weten dat er sprake is geweest van een aanrijding. Als de verdachte niets heeft gemerkt van de aanrijding, kan die ook niet worden veroordeeld voor doorrijden na aanrijding. Of de verdachte de aanrijding heeft moeten merken, is afhankelijk van de omstandigheden van het geval, alsook in belangrijke mate de verklaring van de verdachte zelf. Het is belangrijk dat de verdachte zich goed voorbereidt op het verhoor bij de politie en zich tijdens het verhoor laat bijstaan door een gespecialiseerde advocaat verkeersstrafrecht.

> Informatiebrochure politieverhoor bij doorrijden na aanrijding

Melden binnen 12 uur na aanrijding

Wanneer de verdachte zich binnen 12 uur na de aanrijding vrijwillig meldt bij de politie, mag die niet door de officier van justitie worden vervolgd wegens doorrijden na aanrijding. Belangrijk is wel dat vaststaat dat de verdachte geheel vrijwillig en op eigen initiatief zichzelf meldt bij de politie.

Direct contact met een advocaat?
Meld gratis en vrijblijvend uw zaak aan.
Zaak aanmelden