• Eerlijke inschatting
  • Enkel ervaren verkeersstrafrechtadvocaten
  • Snelle werkwijze
  • Voordeligste tarief

Strafuitsluitingsgrond vrijwillig melden geldt niet bij in hulpeloze toestand achtergelaten slachtoffer

Geplaatst op: 06 november 2016

Aanrijding met peuter in 30 km-zone. Verdachte reed veel te hard in woonwijk en was na het ongeval direct doorgereden. Binnen 12 uur had de verdachte zich vrijwillig gemeld. Op zitting verklaarde verdachte dat hij niet wist dat de politie naar hem op zoek was. Zijn identiteit was ook nog niet bekend. De rechtbank merkt dit aan als een vrijwillige melding en ontslaat hem van rechtsvervolging voor het ten aanzien van artikel 7, eerste lid, onder a, WVW ten laste gelegde. Voor het ten aanzien van artikel 7, eerste lid, onder b ten laste gelegde (in hulpeloze toestand achterlaten) wordt de verdachte wel strafbaar geacht (Rb Zeeland West-Brabant, 3 november 2016, ECLI:NL:RBZWB:2016:6882.

Lees meer >


Dodelijk verkeersongeval Donnie Rog – te hard rijden, verlaten plaats ongeval

Geplaatst op: 07 juni 2016

Verkeersongeval waarbij de 13-jarige Donnie Rog is omgekomen. Hij werd aangereden door een personenauto die door de verdachte werd bestuurd. Na het ongeval heeft de verdachte de plaats van het verkeersongeval verlaten (rechtbank Den Haag, 2 augustus 2013, ECLI:NL:RBDHA:2013:9633).

Lees meer >


Uitstappen na aanrijding en gesprek willen aangaan is voldoende

Geplaatst op: 02 mei 2016

Het komt vaker voor dat partijen na een aanrijding zo boos zijn dat ze niet met elkaar willen praten. Wanneer dan de ander wegrijdt (bijv. om verdere escalatie te voorkomen) is er geen sprake van verlaten plaats ongeval. Dit volgt uit HR 30 juni 2009, ECLI:NL:HR:2009:BI3923. De verdachte in deze zaak was uitgestapt en wilde het gesprek aangaan met de andere partij, die zijn hoofd van hem keerde. Tot een uitwisseling van gegevens is het daarna niet gekomen. De verdachte werd veroordeeld voor verlaten plaats ongeval, maar de Hoge Raad was het hier niet mee eens. De verdediging deed terecht een beroep op de wettelijke strafuitsluitingsgrond van artikel 7 lid 2 WVW hetgeen diende te leiden tot ontslag van alle rechtsvervolging (OVAR).

Lees meer >


Waarom vluchten bestuurders na een verkeersongeval?

Geplaatst op: 28 april 2016

Bij verkeersongevallen waarbij mensen slachtoffer zijn en mensen instinctief reageren, komt vluchten vaak voor. “Iemand raakt dan na het ongeluk in shock, omdat hij beseft wat er is gebeurd. Het lijkt dan een adequate reactie om ervandoor te gaan. Vaak komen deze mensen wel tot bezinning, en melden ze zich alsnog bij de politie.

Lees meer >


In hulpeloze toestand achterlaten bij verlaten plaats ongeval wordt snel aangenomen

Geplaatst op: 24 januari 2016

Het in hulpeloze toestand achterlaten in de zin van artikel 7 lid 1 onder b WVW wordt snel aangenomen, zo blijkt uit het arrest van de Hoge Raad van 1 september 2015, ECLI:NL:HR:2015:2452. In dit arrest ging het om een automobilist die werd verdacht van het verlaten plaats ongeval en het daarbij een fietser in hulpeloze toestand had achtergelaten. Door de advocaat werd betoogd dat het in hulpeloze toestand achterlaten betekent dat de ander niet meer op eigen kracht de hulp van een ander zou kunnen inroepen, maar deze opvatting is volgens de Hoge Raad niet juist. In dit arrest was het volgens de Hoge Raad voldoende dat de fietser door de botsing was weggeslingerd, dat zijn fiets totaal was vernield, dat de fietser flinke pijn had in zijn linkerschouder, en dat hij vervolgens door een onbekende is begeleid naar een woning in de buurt.

Lees meer >


Direct contact met een advocaat?
Meld gratis en vrijblijvend uw zaak aan.
Zaak aanmelden