• Eerlijke inschatting
  • Enkel ervaren verkeersstrafrechtadvocaten
  • Snelle werkwijze
  • Voordeligste tarief

Brief verzoek tot contact CJIB

Wanneer u bent geflitst met een snelheidsovertreding van meer dan 30 km/u krijgt u een brief van het CJIB met als onderwerp 'verzoek tot contact'. De brief houdt in dat u contact met het CJIB moet opnemen om een verklaring af te leggen over de snelheidsovertreding. Het CJIB wil weten

  • of u de bestuurder was van de auto
  • of u erkent dat u te hard hebt gereden
  • en zo ja, wat de reden was voor het te hard rijden

Inhoud brief

De brief houdt niet meer in dan dat u wordt gemeld waarvan u verdacht wordt. De kennisgeving houdt in dat in de brief staat vermeld:

  • De plaats van de snelheidsovertreding
  • De toegestane snelheid
  • De gemeten snelheid, na correctie
  • De snelheidsoverschrijding

Verzoek tot contact

In de brief dat vraagt het CJIB om met hen contact op te nemen over de zaak. Zij vragen u om binnen een bepaalde termijn naar hen te bellen om daar uw verhaal te doen. U wordt dan 'verhoord'. Het zijn gesprekken van hooguit een paar minuten, maar de gevolgen kunnen groot zijn wanneer u toch even iets verkeerd zegt. Wees daarom altijd op uw hoede en nog beter, stuur zo nodig een schriftelijke verklaring met uw visie over de snelheidsovertreding. Dan loopt u ook niet het risico dat uw verklaring verkeerd wordt genoteerd.
Er zijn soms namelijk nog mogelijkheden om onder een strafrechtelijke veroordeling en/of een langdurige rijontzegging uit te komen. Het is belangrijk dat u dit eerst met een advocaat bespreekt, alvorens u telefonisch contact met het CJIB opneemt.

Pas op bij snelheidsovertreding > 50 km/u en recidive

U dient op te passen bij snelheidsovertredingen van 50 km/u of meer of bij recidive binnen 2 jaren. In die gevallen kan de officier van justitie namelijk een onvoorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid opleggen van minimaal 2 maanden.
De straffen die kunnen worden opgelegd;

1ste keer in 2 jaar 2de keer in 2 jaren
30 - 50 km/u te hard *** 2 maanden rijontzegging
50 - 70 km/u te hard 2 maanden rijontzegging 4 maanden rijontzegging
70 - 100 km/u te hard 4 maanden rijontzegging 6 maanden rijontzegging
> 100 km/u te hard 6 maanden rijontzegging 8 maanden rijontzegging

Ook bij een eerste snelheidsovertreding van 50 km/u loopt u dus het risico om het rijbewijs voor langere tijd kwijt te raken. Geef daarom niet te snel toe dat u ook te hard hebt gereden. Laat u zaak eerst beoordelen door een gespecialiseerde advocaat.

Advocaat nodig?

Wilt u liever het zekere voor het onzekere nemen, dan adviseren wij u om een gespecialiseerde advocaat een schriftelijke reactie aan het CJIB te laten sturen. De advocaat zal daarbij eerst de 'flitsfoto' en alle overige relevante gegevens opvragen. In de reactie zal de advocaat ook alvast aandacht vragen voor uw persoonlijke omstandigheden en in het bijzonder wanneer u het rijbewijs nodig hebt voor het werk of andere belangrijke sociale of medische redenen. Met een advocaat aan uw zijde staat u veel sterker en heeft u vaak nog een kans om onder een OM-zitting en een rijontzegging uit te komen.

Aanmelden nieuwe zaak

Direct contact met een advocaat?
Meld gratis en vrijblijvend uw zaak aan.
Zaak aanmelden