• Eerlijke inschatting
  • Enkel ervaren verkeersstrafrechtadvocaten
  • Snelle werkwijze
  • Voordeligste tarief

Vrijspraak art. 6 WVW bij bijzondere manoeuvre

Voorbeelden in de jurisprudentie van een vrijspraak voor art. 6 WVW bij een bijzondere manoeuvre, zoals het achteruit rijden.

Vrachtwagen rijdt achteruit en overrijdt fietsster; ongelukkige samenloop van omstandigheden - vrijspraak 6 WVW en OVAR voor 5 WVW
LJN: BL5266, Rechtbank Alkmaar, 23 februari 2010
Verdachte heeft goed oplettend rustig achteruit gereden en heeft fietsster niet kunnen zien, althans slechts een enkele seconde.
Indien al geconcludeerd zou moeten worden dat verdachte een andere afweging had moeten maken door te kiezen voor afwisselend kijken in de linkerspiegel, rechterspiegel en camera-monitor, niet uit de bewijsmiddelen kan blijken dat verdachte de fietsster dan tijdig genoeg had kunnen opmerken om het ongeval te voorkomen. Daarom geen aanmerkelijke schuld.
Voor artikel 5 WVW OVAR omdat niet gezegd kan worden dat verdachte zich onvoldoende heeft vergewist van het naderen van de fietsster en van het gegeven dat zij zich op enig moment achter zijn vrachtwagen bevond, mede vanwege de uiterst beperkte mogelijkheid om de fietsster tijdig op te merken en de verdachte verder ook geen maatregelen kon nemen voor betere zichtbaarheid. Het ongevaal is het resultaat van een uiterst ongelukkige samenloop van omstandigheden.

Direct contact met een advocaat?
Meld gratis en vrijblijvend uw zaak aan.
Zaak aanmelden