• Eerlijke inschatting
  • Enkel ervaren verkeersstrafrechtadvocaten
  • Snelle werkwijze
  • Voordeligste tarief

Rijbewijs kwijt bij alcohol

U kunt uw rijbewijs kwijt raken na rijden onder invloed van alcohol. Dat is algemeen bekend. Wat veel mensen niet weten is vanaf welk ademalcoholgehalte zij hun rijbewijs precies kwijt raken, en wat zij kunnen doen om het rijbewijs weer terug te krijgen.

Criteria rijbewijs kwijt bij alcohol

U raakt uw rijbewijs kwijt na rijden onder invloed van alcohol vanaf een ademalcoholgehalte 570  µg/l oftewel een bloedalcoholgehalte van 1,3 ‰.. Voor beginnend bestuurders (die minder dan < 5 jaar hun rijbewijs hebben) gelden lagere alcoholgrenzen voor de invordering van het rijbewijs: vanaf een ademalcoholgehalte 350  µg/l oftewel een bloedalcoholgehalte van 0,8 ‰.

In tabel ziet dit er als volgt uit:

RIJBEWIJS KWIJT BIJ.....Alcoholgehalte in de adem (µgl)Alcoholgehalte in het bloed in pro mille (‰)
NORMAAL BESTUURDERS (rijbewijs langer dan 5 jaar in het bezit)> 570 µgl> 1,3 ‰
BEGINNEND BESTUURDER (rijbewijs korter dan 5 jaar in het bezit)> 350 µgl> 0,8 ‰

Rijbewijs kwijt - klaagschrift indienen

Wanneer u uw rijbewijs kwijt bent, merkt u vaak pas hoe belangrijk het rijbewijs voor u is. Zeker wanneer u het rijbewijs nodig hebt voor uw werk, zijn de gevolgen van het verlies groot. Soms heeft u ook het rijbewijs nodig voor belangrijke (sociale) verplichtingen. Nadat u het rijbewijs kwijt bent geraakt, kunt u een klaagschrift indienen bij de rechtbank om het rijbewijs terug te krijgen. Er vindt hierbij altijd een belangenafweging plaats, waarbij alle omstandigheden van het geval en uw persoonlijke belangen zullen worden betrokken.

Meer informatie indienen klaagschrift
> Voorbeeld klaagschrift invordering rijbewijs
> Rijbewijs kwijt? Wanneer heeft een klaagschrift zin?

Rijbewijs kwijt - CBR-procedure

Naast het strafrechtelijke traject, krijgt u bij rijden onder invloed ook te maken met een bestuursrechtelijke traject bij het CBR. De politie zal na uw aanhouding een mededeling doen bij het CBR. Vervolgens komt u in de vorderingsprocedure van het CBR terecht, waarbij het CBR op basis van het vastgestelde ademalcoholgehalte of bloedalcoholgehalte een maatregel zal opleggen.

Wanneer uw rijbewijs is ingevorderd door de politie hebt u minimaal 570 µg/l geblazen (in geval van normaal bestuurders), of 350 µg/l (in geval van beginnend bestuurders). In dat geval kunnen de volgende maatregelen worden opgelegd:

MaatregelAlcoholgehalte (beginnend bestuurder)Alcoholgehalte (normaal bestuurders)
Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer (EMA)350 - 570 µg/l435 - 785 µg/l
Onderzoek naar de rijgeschiktheid>570 µg/l> 785 µg/l

 > Meer informatie vorderingsprocedure CBR

Informatiebrochure "Onderzoek naar de rijgeschiktheid"

Indien aan u een onderzoek naar de rijgeschiktheid is opgelegd, en u binnenkort dat onderzoek bij de psychiater moet ondergaan, adviseren wij u om uzelf hierop goed voor te bereiden, door onze uitgebreide informatiebrochure te bestellen en te bestuderen.

 

Direct contact met een advocaat?
Meld gratis en vrijblijvend uw zaak aan.
Zaak aanmelden