• Eerlijke inschatting
 • Enkel ervaren verkeersstrafrechtadvocaten
 • Snelle werkwijze
 • Voordeligste tarief

Invordering rijbewijs

De wet kent een aantal gronden voor invordering van het rijbewijs. Deze zijn onder te verdelen in twee hoofdcategorieën:

Wanneer rijbewijs terug na invordering rijbewijs?

Wanneer het rijbewijs terug na invorderen?

Binnen het strafrecht vindt de invordering van het rijbewijs plaats op basis van artikel 164 WVW. Hierbij kan het gaan om:

 1. Invordering rijbewijs wegens rijden onder invloed van alcohol:
 • Invordering rijbewijs bij alcohol vanaf een ademalcoholgehalte van 570 µg/l oftewel een bloedalcoholgehalte van 1,3 ‰. (normaal bestuurders)
 • Invordering rijbewijs bij alcohol vanaf een ademalcoholgehalte van 350 µg/l oftewel een bloedalcoholgehalte van 0,8 ‰.(beginnend bestuurders)

Meestal zal de officier het rijbewijs direct inhouden voor de duur van een op te leggen ontzegging van de rijbevoegdheid.

 1. Invordering rijbewijs wegens rijden onder invloed van drugs
 • Invordering rijbewijs vindt standaard plaats in afwachting van uitslag bloedonderzoek. Alleen wanneer aangetoond wordt in een rapport van het NFI dat de gebruikte drugs de rijvaardigheid nadelig heeft beïnvloed kan het rijbewijs ingehouden blijven.
 1. Invordering rijbewijs wegens te hard rijden
 • Invordering rijbewijs vindt plaats bij overschrijding maximumsnelheid met meer dan 50 km/u. Rijbewijs wordt door de officier standaard ingehouden voor 2 tot 4 maanden.
 1. Invordering rijbewijs wegens gevaarlijk rijden
 • Invordering rijbewijs vindt standaard plaats wanneer verbalisant meent dat bestuurder gevaarlijk heeft gereden (overtreding art. 5 WVW). Vervolgens wordt door het CVOM beoordeeld of het rijgedrag inderdaad gevaarlijk genoeg was voor de invordering van het rijbewijs en of het rijbewijs nog langer ingehouden moet blijven.
 1. Invordering rijbewijs na ongeval
 • Invordering rijbewijs bij ernstig verkeersongeval door schuld (art. 6 WVW). Vervolgens wordt door het CVOM beoordeeld of wat de mate van schuld was, hoe ernstig het letsel is en of dat reden is om het rijbewijs nog langer ingehouden moet blijven.

Invordering van het rijbewijs volgens de CBR-procedure

De invordering van het rijbewijs met het oog op de CBR-procedure vindt op grond van artikel 130 WVW plaats. Directe invordering van het rijbewijs door de politie kan op basis van artikel 130 WVW alleen indien de betrokken bestuurder de veiligheid op de weg zodanig in gevaar kan brengen dat hem met onmiddellijk ingang de bevoegdheid dient te worden ontnomen om langer als bestuurder op te treden.

De Regeling Maatregelen rijvaardigheid en geschiktheid 2011

In de Regeling Maatregelen rijvaardigheid en geschiktheid 2011 is vervolgens verder bepaald in welke gevallen deze invordering kan plaatsvinden. Het gaat vaak om ernstige verkeersfouten zoals het rijden onder invloed van een behoorlijke hoeveelheid alcohol (< 570 ug/l), poging tot zelfdoding in het verkeer, spookrijden, het inrijden op een andere weggebruiker. Heeft u vragen over het invorderen van het rijbewijs die u graag telefonisch stelt? Wij staan u graag te woord als u belt naar 085-4865262.

Direct contact met een advocaat?
Meld gratis en vrijblijvend uw zaak aan.
Zaak aanmelden