• Eerlijke inschatting
  • Enkel ervaren verkeersstrafrechtadvocaten
  • Snelle werkwijze
  • Voordeligste tarief

Concreet gevaar vereist bij vervolging artikel 5 WVW na verkeersongeval

Geplaatst op: 26 januari 2021

Om te komen tot bewezenverklaring van het veroorzaken van gevaar of hinder voor het overige verkeer moet worden vastgesteld dat sprake is van de overtreding van een verkeersregel en dat het daardoor veroorzaakte gevaar concreet en voorzienbaar was voor verdachte (ECLI:NL:RBOBR:2014:5229).

Lees meer >


Enkele niet voorrang verlenen, levert geen gevaar art 5 WVW op

Geplaatst op: 07 januari 2017

Wanneer u een aanrijding hebt veroorzaakt doordat u verzuimd hebt voorrang te verlenen, levert dat een overtreding van artikel 18 RVV 1990 op, maar nog geen gevaarzettend of hinderlijk rijgedrag van artikel 5 WVW. Dit volgt uit een niet-gepubliceerde uitspraak van de rechtbank Arnhem, 22 mei 2008, parketnr 05/518797-07.

Lees meer >


Gebruik veegwagen zonder beschermende delen is overtreding art. 5 WVW

Geplaatst op: 07 juni 2016

Het betreft een verkeersongeval veroorzaakt door een veegmachine. In de praktijk blijkt dat deze zonder afscherming en zonder waarschuwingsborden gebruikt worden, in deze uitspraak wordt geoordeeld dat dat een overtreding in de zin van art. 5 WVW is (Rechtbank Den Haag, 19 juni 2013,ECLI:NL:RBDHA:2013:CA3868).

Lees meer >


Enkel te hard rijden is onvoldoende voor gevaar op de weg (art. 5 WVW)

Geplaatst op: 26 mei 2016

Uit de jurisprudentie blijkt dat een enkele snelheidsovertreding onvoldoende is om vast te stellen dat daarmee een gevaar op de weg is veroorzaakt.  In HR 3 februari 2015, ECLI:NL:HR:2015:215 reed de met zijn auto op een voorrangsweg waar 60 km/h was toegestaan. Bij een T-kruising reed de bestuurder van een scooter zonder vaart te minderen en uit te kijken de kruising op, met een aanrijding en dodelijk letsel van de scooterrijder tot gevolg. De verdachte werd vrijgesproken van zowel dood door schuld (art. 6WVW 1994) als het veroorzaken van gevaar op de weg (art. 5 WVW 1994). Het cassatieberoep van het OM, dat zich richtte tegen de vrijspraak van overtreding art. 5 WVW 1994, werd verworpen nu het hof kon oordelen dat geen sprake was van het veroorzaken van gevaar op de weg door verdachte die er op mocht vertrouwen dat de scooterrijder niet zonder vaart te minderen en zonder uit te kijken de kruising op zou rijden.

Lees meer >


Geen verkeersboete naast vervolging voor gevaarlijk rijgedrag (art. 5 WVW)

Geplaatst op: 21 augustus 2015

Het is niet toegestaan dat de politie naast een proces-verbaal wegens gevaarlijk rijgedrag (artikel 5 WVW) ook nog aparte boetes zou uitschrijven voor de individuele verkeersovertredingen. Dit volgt uit de Richtlijn Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften.

Lees meer >


Direct contact met een advocaat?
Meld gratis en vrijblijvend uw zaak aan.
Zaak aanmelden