• Eerlijke inschatting
  • Enkel ervaren verkeersstrafrechtadvocaten
  • Snelle werkwijze
  • Voordeligste tarief

Enkele niet voorrang verlenen, levert geen gevaar art 5 WVW op

Geplaatst op: 07 januari 2017

Wanneer u een aanrijding hebt veroorzaakt doordat u verzuimd hebt voorrang te verlenen, levert dat een overtreding van artikel 18 RVV 1990 op, maar nog geen gevaarzettend of hinderlijk rijgedrag van artikel 5 WVW. Dit volgt uit een niet-gepubliceerde uitspraak van de rechtbank Arnhem, 22 mei 2008, parketnr 05/518797-07.

Lees meer >


Gebruik veegwagen zonder beschermende delen is overtreding art. 5 WVW

Geplaatst op: 07 juni 2016

Het betreft een verkeersongeval veroorzaakt door een veegmachine. In de praktijk blijkt dat deze zonder afscherming en zonder waarschuwingsborden gebruikt worden, in deze uitspraak wordt geoordeeld dat dat een overtreding in de zin van art. 5 WVW is (Rechtbank Den Haag, 19 juni 2013,ECLI:NL:RBDHA:2013:CA3868).

Lees meer >


Enkel te hard rijden is onvoldoende voor gevaar op de weg (art. 5 WVW)

Geplaatst op: 26 mei 2016

Uit de jurisprudentie blijkt dat een enkele snelheidsovertreding onvoldoende is om vast te stellen dat daarmee een gevaar op de weg is veroorzaakt.  In HR 3 februari 2015, ECLI:NL:HR:2015:215 reed de met zijn auto op een voorrangsweg waar 60 km/h was toegestaan. Bij een T-kruising reed de bestuurder van een scooter zonder vaart te minderen en uit te kijken de kruising op, met een aanrijding en dodelijk letsel van de scooterrijder tot gevolg. De verdachte werd vrijgesproken van zowel dood door schuld (art. 6WVW 1994) als het veroorzaken van gevaar op de weg (art. 5 WVW 1994). Het cassatieberoep van het OM, dat zich richtte tegen de vrijspraak van overtreding art. 5 WVW 1994, werd verworpen nu het hof kon oordelen dat geen sprake was van het veroorzaken van gevaar op de weg door verdachte die er op mocht vertrouwen dat de scooterrijder niet zonder vaart te minderen en zonder uit te kijken de kruising op zou rijden.

Lees meer >


Geen verkeersboete naast vervolging voor gevaarlijk rijgedrag (art. 5 WVW)

Geplaatst op: 21 augustus 2015

Het is niet toegestaan dat de politie naast een proces-verbaal wegens gevaarlijk rijgedrag (artikel 5 WVW) ook nog aparte boetes zou uitschrijven voor de individuele verkeersovertredingen. Dit volgt uit de Richtlijn Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften.

Lees meer >


Vuilniswagen overrijdt fietser omdat troittoirspiegel niet juist is afgesteld; toch vrijspraak art 5 en 6 WVW

Geplaatst op: 29 maart 2014

De verdachte in deze zaak was met een vuilniswagen rechts afgeslagen, waarbij hij aan een recht doorgaande fietsster geen voorrang heeft verleend ten gevolge waarvan een aanrijding is ontstaan met de fietsster. De fietsster is overleden. De rechtbank komt tot een vrijspraak voor zowel artikel 5 als 6 WVW ondanks dat wordt vastgesteld dat de troittoirspiegel niet is afgesteld conform de Regeling Voertuigen, waardoor de dode hoek rechts naast de vuilniswagen groter dan bij een juiste afstelling. De rechtbank kon namelijk niet vaststellen dat de verdachte de fietser wel zou hebben gezien wanneer de spiegel wel juist zou zijn afgesteld. Hem kon geen verwijt worden gemaakt.

Lees meer >


Direct contact met een advocaat?
Meld gratis en vrijblijvend uw zaak aan.
Zaak aanmelden