• Eerlijke inschatting
  • Enkel ervaren verkeersstrafrechtadvocaten
  • Snelle werkwijze
  • Voordeligste tarief

Straffen rijden zonder rijbewijs

Rijden zonder rijbewijs is een overtreding. Door de wetgever is het als zodanig niet gekwalificeerd als een ernstig strafbaar feit, maar de straffen die voor rijden zonder rijbewijs worden opgelegd zijn relatief hoog, zeker bij recidive. Het rijden zonder rijbewijs mag qua straffen dus zeker niet worden onderschat.

Overzicht straffen rijden zonder rijbewijs

Voor de straffen die voor rijden zonder rijbewijs doorgaans worden opgelegd, moeten we kijken in de Richtlijn voor strafvordering feitgecodeerde misdrijven en overtredingen.

Van recidive is sprake indien de overtreding wordt begaan binnen vier jaar na afdoening van de vorige overtreding. Door het OM wordt via raadpleging van het Justitieel Documentatie Systeem (JDS) vastgesteld of sprake is van recidive.

Recidiveregeling straffen rijden zonder rijbewijs 
1ste overtreding Geldboete
2de overtreding Dagvaarden, eis ter zitting: geldboete € 400  / € 280 en voor alle categorieën één week hechtenis voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar
3de overtreding Dagvaarden, eis ter zitting: twee weken hechtenis
onvoorwaardelijk 
4de overtreding Dagvaarden, eis ter zitting: drie weken hechtenis onvoorwaardelijk
5de overtreding Dagvaarden, eis ter zitting: vier weken hechtenis onvoorwaardelijk

Bron: Richtlijn voor strafvordering feitgecodeerde misdrijven en overtredingen 2016

Bijstand advocaat noodzakelijk

Zeker vanaf de derde overtreding is het echt noodzakelijk dat u zich tijdens de zitting bij de kantonrechter laat bijstaan door een gespecialiseerde advocaat. De advocaat kan in de meeste gevallen nog voorkomen dat u daadwerkelijk hechtenis opgelegd krijgt. Er zijn vaak nog andere alternatieven mogelijk wanneer uw wij aannemelijk kunnen maken dat een hechtenis vergaande persoonlijke gevolgen voor u zal hebben en/of u inmiddels met rijlessen bent begonnen of uw rijbewijs al hebt gehaald. 

Direct contact met een advocaat?
Meld gratis en vrijblijvend uw zaak aan.
Zaak aanmelden