• Eerlijke inschatting
  • Enkel ervaren verkeersstrafrechtadvocaten
  • Snelle werkwijze
  • Voordeligste tarief

Rijden onder invloed van GHB en effect rijvaardigheid

GHB (gamma-hydroxybotrzuur) is een stof met vergelijkbare effecten als alcohol. Het komt zowel in vloeibare als in vaste vorm voor. GHB kan ook snel in het lcihaam worden gevormd na inname/toediening van zogenaamde precursors (uitgangsstoffen) zoals GBL (gamma-butyrolacton) of 1,4-butaandiol.

De eerste effecten van GHB zijn meestal binnen 15 minuten na inname/toediening merkbaar. GHB wordt snel uit het lichaam verwijderd. Het is tot ongeveer 6 a 8 uren na inname aantoonbaar in bloed, en tot ongeveer 12 uren na inname aantoonbaar in urine.

GHB is een lichaamseigen stof en kan in lage concentraties in bloed en urine worden aangetoond. Concentraties boven 5 mg/l  in bloed en boven 10 mg/l in urine wijzen op inname of toediening van GHB of een stof waaruit GHB gevormd kan worden,.

Concentraties van GHB in het bloed tussen 10 en 50 mg/l veroorzaken in het algemeen (lichte) duizeligheid en sufheid. Bij hogere concentraties worden de hersenfuncties in sterke mate gedempt. Bij concentraties tussen ongeveer 50 en 150 mg/l treedt lichte slaap op, tussen 150 en 250 mg/l treedt matige slaap op en bij concentraties van GHB in het bloed groter dan 250 mg/l treedt diepe, coma-achtige slaap op.

< Terug naar Meer informatie rijden onder invloed
Direct contact met een advocaat?
Meld gratis en vrijblijvend uw zaak aan.
Zaak aanmelden