• Eerlijke inschatting
  • Enkel ervaren verkeersstrafrechtadvocaten
  • Snelle werkwijze
  • Voordeligste tarief

Niet gereden onder invloed van alcohol

In sommige zaken van rijden onder invloed gaat het om de vraag of de verdachte wel terecht door de politie als bestuurder is aangemerkt. Het kan zijn dat de politie dit niet goed heeft gezien en u ten onrechte als bestuurder aanmerkt. Dit kan grote gevolgen hebben. Daarom is het belangrijk dat hier direct goed verweer op wordt gevoerd. Dat dit kan lonen zien we in een uitspraak van de rechtbank Gelderland, 15 april 2015, ECLI:NL:RBGEL:2015:2561. De verdachte in die zaak erkende in de bewuste nacht onder invloed van alcohol te hebben verkeerd, maar ontkende als bestuurder te hebben opgetreden.

Niet gereden

Als eerste werd gepleit voor niet-ontvankelijkheid van het Openbaar Ministerie. Volgens de verdachte heeft de politie het proces-verbaal van een getuige gemanipuleerd en heeft de politie meineed gepleegd door in strijd met de waarheid te verklaren dat zij de verdachte hebben zien rijden.

De verdachte heeft ter onderbouwing een groot aantal getuigenverklaringen overgelegd alsook een verklaring van de getuige die volgens de politie zou hebben gezien dat hij op een bromfiets had gereden, hetgeen volgens de getuige niet door hem is gezien.

Het verweer van niet-ontvankelijkheid van het OM werd in raadkamer gevoerd waar tevens werd gevraagd om teruggave van het rijbewijs. Dit verweer slaagde vooralsnog niet omdat de politie nog nader onderzoek moest doen, maar het heeft zeker invloed gehad op de beslissing in raadkamer.

Teruggave rijbewijs

Waarschijnlijk mede door dit verweer aangaande de manipulatie en de meinedige verklaringen van de politie heeft de rechter, ondanks het zeer hoge alcoholgehalte van de verdachte, besloten om het rijbewijs zolang terug te geven. Het kan dus zeker lonen om al in raadkamer de niet-ontvankelijkheid van het OM te bepleiten.

< Terug naar Meer informatie rijden onder invloed
Direct contact met een advocaat?
Meld gratis en vrijblijvend uw zaak aan.
Zaak aanmelden