• Eerlijke inschatting
  • Enkel ervaren verkeersstrafrechtadvocaten
  • Snelle werkwijze
  • Voordeligste tarief

Beoordelingskader voorwaardelijk opzet verkeersongeval

Geplaatst op: 26 januari 2021

Voorwaardelijk opzet bij een verkeersongeval wordt niet snel aangenomen. Het meest bekende is het zogenaamde Porsch-arrest. In die zaak leidde de Hoge Raad uit de gedragingen af dat de verdachte een ongeluk niet op de koop heeft toegenomen. In de lagere rechtspraak zien we vaak nog zaken waarin de officier tevergeefs probeert om een verdachte veroordeeld te krijgen voor het voorwaardelijk opzet.

Lees meer >


Straatrace, maar geen medeplegen verkeersongeval

Geplaatst op: 20 november 2017

 

Een 54-jarige man uit Loosdrecht is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4 jaar en de maximale rijontzegging van 5 jaar. Hij veroorzaakte vorig jaar in Loosdrecht een dodelijk ongeval. De rechtbank oordeelt dat er sprake is van roekeloos rijgedrag. Zijn 33-jarige zoon is veroordeeld tot een taakstraf van 100 uur en een rijontzegging van 1 jaar voor het veroorzaken van gevaar op de weg.

Vader en zoon reden op 16 maart 2016 in aparte auto’s in het donker over onoverzichtelijke wegen in de bebouwde kom. De vader reed in een Porsche, de zoon in een Mini. Op een stuk van 3 kilometer is soms door zowel de 54-jarige man als de 33-jarige man extreem snel gereden. Bovendien had het rijgedrag van de mannen een wedstrijdmatig karakter.

De 54-jarige man was onder invloed van alcohol. Op het stuk van 3 kilometer remden de mannen op bepaalde momenten af, bijvoorbeeld bij een flitspaal, waarna zij de bewuste keuze maakten om de snelheid weer op te schroeven. De 54-jarige man reed met hoge snelheid een 19-jarige vrouw aan die die vanuit een oprit de weg op kwam. Zij raakte ernstig gewond en overleed twee weken later in het ziekenhuis. De rechtbank kwalificeert dit als roekeloos rijgedrag. Dit is de zwaarste vorm van schuld in de Wegenverkeerswet.

De 33-jarige zoon wordt vrijgesproken van dood door schuld. De rechtbank stelt vast dat hij wel heeft bijgedragen aan het verwerpelijke rijgedrag van zijn vader, maar niet zodanig dat het ongeval en dood aan hem zijn toe te rekenen. Wel is het rijgedrag van de man aan te merken als het veroorzaken van ernstig gevaar op de weg.

Bij het bepalen van de hoogte van de straf neemt de rechtbank onder andere mee dat de 54-jarige man – tegen een stortvloed aan bewijs – blijft ontkennen dat hij met een extreem hoge snelheid reed. Ook het feit dat hij al vijf keer eerder is veroordeeld voor het rijden onder invloed van alcohol laat de rechtbank meewegen. Omdat de rechtbank de zoon vrijspreekt van dood door schuld is er bij de 54-jarige geen sprake van het strafverzwarende ‘medeplegen’. De rechtbank wijkt daarom enigszins af van de eis van de officier van justitie

(Rb Midden-Nederland, 17 november 2017, ECLI:NL:RBMNE:2017:5750

 

Lees meer >


Vrijspraak doodslag bij dodelijke aanrijding peuter; geen duidelijk aanwezig publiek

Geplaatst op: 06 november 2016

Voor een veroordeling wegens doodslag in het verkeer, moet worden bewezen dat de verdachte door zijn handelen welbewust de aanmerkelijke kans op de koop heeft toegenomen dat een ander hierdoor dodelijk gewond zou kunnen raken. Minimale eis hierbij is dat de verdachte weet heeft van aanwezig publiek. In de zaak waarbij een peuter plotseling de weg overstak in een 30 km zone, terwijl de verdachte meer dan 80 km/u reed. Ondanks deze hoge snelheid in de woonwijk, kwam de rechter tot een vrijspraak voor doodslag (Rb Zeeland West-Brabant, 3 november 2016, ECLI:NL:RBZWB:2016:6882.

Lees meer >


Aanmerkelijke kans op overlijden bij verkeersongeval

Geplaatst op: 17 oktober 2016

De officier van justitie zal bij de minst of geringe aanrijding vaak al een poging doodslag bepleiten, maar de vraag is daarbij of er steeds een aanmerkelijke kans op overlijden bestond bij een verkeersongeval. In 2003 is er een onderzoek gedaan naar de impact van verkeersongevallen met berekening van de kans op zwaar lichamelijk of dodelijk letsel. In strafzaken kan dit rapport nog wel eens van belang zijn wanneer de officier van justitie beweerd dat bij een lagere snelheid (< 50 km/u) een verkeersongeval al een aanmerkelijke kans op zwaar lichamelijk of dodelijk letsel oplevert.

Lees meer >


Dodelijk verkeersongeval op de A2

Geplaatst op: 12 september 2016

Een man die in 2015 op de A2 met hoge snelheid en onder invloed van speed een verkeersongeval heeft veroorzaakt is veroordeeld tot 3 jaar gevangenisstraf en een ontzegging van de rijbevoegdheid van 4 jaren (Rb Midden-Nederland, 12 september 2016, ECLI:NL:RBMNE:2016:4960). De man botste met zijn auto waarmee hij meer dan 200 km/h reed op een andere auto. Omdat hij zo hard over de A2 reed was de kans op een dodelijk ongeval groot. Toch komt de rechtbank tot vrijspraak voor doodslag nu geen opzet wordt aangenomen. De man voerde meerdere manoeuvres uit om auto’s te ontwijken. Hij week uit naar de meest linkerbaan en naar de vluchtstrook om ongevallen te voorkomen. Vervolgens heeft hij bij een wegversmalling de vangrail willen ontwijken, voegde in op de naast gelegen rijbaan en is door die handeling op de auto gebotst. Omdat de man niet opzettelijk handelde is er ook geen sprake van doodslag, maar van dood door schuld.

Lees meer >


Direct contact met een advocaat?
Meld gratis en vrijblijvend uw zaak aan.
Zaak aanmelden